catedral-de-girona

És el monument més emblemàtic de la ciutat de Girona amb la seva nau, la segona més gran del món, construïda al punt més elevat, amb una espectacular escalinata amb 90 graons, construïda fa uns cinc segles. És una obra singular amb trets romànics, gòtics i barrocs.

En aquest moment, només queda de l’estil romàntic de mitjans del segle XI, la torre de Carlemany, la sagristia i el claustre, situat al costat de l’antic palau Episcopal. La seva riquesa escultòrica la fan encara una de les expressions arquitectòniques més importants de Catalunya.

Entre els segles XIV i XVIII se li dedica a Santa María una gran església, col·locant-se la seva primera pedra en 1606 i culminant-la en el segle XVII amb els estils barroc i classicista. Té la nau més ampla del món, amb 22,98 metres d’ample.

Dins es troben el tapís de la Creació, tèxtil testimonial romàntic i el Beat de Girona, copia del comentari de l’Apocalipsi del Beat de Liébana del segle X. En l’exterior conserva el pòrtic gòtic de Sant Miquel i el dels Apòstols del segle XIV amb escultures del XV.

bruixa_catedralDe la mateixa manera, la catedral episcopal del segle XI amb el seu retaule major de plata daurada i esmalt, obra mestra d’orfebreria gòtica de Bartomeu, produïda entre 1320 i 1357. Un àngel està a la part alta de la catedral i representava la Fe, en restaurar-lo li van treure la bena perquè se li veia com a ales. Una gàrgola bruixa simbolitza a qui es va tornar pedra i per la seva boca, només surt aigua neta.